MENU

Elämäni ensimmäinen banoffeeee!


Kaapissani on odottanut jo pidemmän aikaa kaksi purkillista kondensoitua maitoa, joita vain en ole saanut aikaiseksi käyttää mihinkään... : D Mutta nyt muuttoni jälkeen ajattelin, että tupareille käytän edes toisen purkeista johonkin herkkuun. Ja mikäpä muukaan heti ensimmäisenä tuli mieleen kuin kaikkien hehkuttama banoffee !

Tästä tulikin heti suosikkireseptini eikä ollut edes yhtään liian makeaa
-minun makuuni ainakaan : )))

Tässä paljon kysytyt kuvat siitä, miltä se kondensoitu maito näyttää purkissa sekä siitä, millaisessa purkissa sitä ylipäätänsä myydään. Minulta on paljon kyselty myös sitä, mistä ihmeestä olen tätä herkkua löytänyt.

Pitkällisten etsintöjen jälkeen ainoa paikka täältä Jämsänkosken lähistöltä, mistä olen tätä löytänyt, on ollut Jyväskylän Keljon Citymarket. Sain myös lisää vinkkejä, että mistä kannattaa lähteä etsimään. Kiitos paljon näille kahdelle tuntemattomalle vinkkaajalle siis! : )

* * * * * * *

Anonyymi kirjoitti...
Jyväskylästä löytyy kondensoitua maitoa myös Seppälän CityMarketin rakennuksessa olevasta etnisestä kaupasta ;)

Satunnainen vierailija kirjoitti...
Myös ihan Seppälän Cittaristakin ;)

* * * * * * *




Kondensoitua maitoa pitää keittää kattilassa useampi tunti, mutta löydettyäni sattumalta Sitruunamarenki -blogista kirjoituksen banoffeesta, johon tuo maito oli keitettykkin kinuskiksi mikrossa, mielenkiintoni heräsi.

Sain nimittäin vanhemmiltani muuton jälkeen ihkauuden oman mikron! En ole aikaisemmin mikroa omistanut, joten oli aivan ihana yllätys. Isäni vitsillään sanoi mikroa tuodessaan, että: "Teet sitten meille tupareille jotain tässä mikrossa."

Ja niimpä minä sitten tein :D Vaikka otin itsekkin isäni lausahduksen vitsinä, niin päätin sitten että tehdäämpäs oikeasti leivonnainen johon käyttäisin mikroa.

Keitin tätä herkkua varten sen maidon mikrossa, jolloin keittämisaika on huomattavasti lyhyempi. Mutta huomattavasti enemmän tarkkailemista se vaatii, sillä se kuohuu ylitse todella helposti. Itsellänikin meinasi muutaman kerran kiehahtaa ylitse kun hetkeksi selkäni käänsin, mutta kerkisin viimehetkillä avaamaan mikron ja sekoittamaan sitä ennen kuin niin kävi... :-D

Tässäpä muutamia linkkejä, joista löytää lisäinfoa, vinkkejä ja kokemuksia kondensoidun maidon käyttämisestä banoffeessa:

* Cebicin keittiössä
* Canelian keittiössä
* Elämä makeaksi
* Pullahiiren leivontanurkka
* Pinjan herkkula

Tuunasin alkuperäisestä ohjeesta omanlaiseni, ja kirjoitan sen tähän sellaisena kuin itse tein. Tätä herkkua voi kyllä muunnella loputtomiin oman maun mukaisekseen.

Alkuperäinen löytyy tästä linkistä, ja tuosta ohjeesta siis suuret kiitokset Sitruunamarenki-blogiin : )


BANOFFEE

Pohja:
200 g safari-keksejä
100 g kanelirengas-keksejä
100 g voita

Täyte:
397 g (=1tlk) kondensoitua maitoa
4-5 banaania
2.5 dl flora vispiä
noin ½ dl vaniljakreemijauhetta
kaakaojauhetta

  1. Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin.
  2. Pingota 18 cm:n (itselläni 24-senttinen) irtopohjavuoan pohjlle leivinpaperi ja taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen kondensoidusta maidosta.
  3. Kaada kondensoitu maito mikronkestävään astiaan ja keitä sitä mikrossa noin 5-7 min välillä sekoittaen. HUOM! Varo ylikuohumista, eli tarkkaile mikroa koko ajan! Kun kinuski on sopivan paksua, kaada se keksipohjan päälle. Nosta jääkaappiin jäähtymään.
  4. (Tai jos haluat tehdä pidemmän kaavan mukaan: Irrota etiketit purkista ja laita se vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle noin 3 tunniksi. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu toffeeksi. Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle. Lisää ohjeita ylempänä linkittämissä blogeissa.)
  5. Vaahdota kerma ja lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe.
  6. Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle.
    7. Siivilöi lopuksi ennen tarjoilua kaakaojauhetta tortun päälle ja herkuttele !

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More