Koulussa pääsin tällaista herkkua leipomaan kaksin kappalein. Tämä on aivan ihanaa piirakkaa! Varsinkin calvados tuo ihanan erilaisen makusäväyksen, johon en minä ainakaan ole omppupiirakassa tottunut. Ja tuo muruseos-pinta, nam.
Ohje on jälleen meidän Kokin käsikirjasta.
Omenapiirakat on aina kuulunu mun suosikkeihin, varsinkin vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Ja parasta omenapiirakkaa on tehnyt aina ehdottomasti äitini! :)
OMENAPIIRAS
POHJA:
450 g voita huoneenlämpöisenä
200 g sokeria
3 kananmunaa
600 g vehnäjauhoja
2.5 tl leivinjauhetta
TÄYTE:
50 g voita
50 g fariinisokeria
1 kg omenoita lohkottuna
150 g sokeria
½ dl calvados-alkoholia
½ dl sitruunamehua
100 g mantelirouhetta
PINTASEOS:
400 g vehnäjauhoja
350 g sokeria
3 tl kanelia
300 g voita (huoneenlämpöisenä)
Vaahdota pohjaan tulevat voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen, ja sekoita seos taikinan joukkoon. Painele vuoan pohjalle (ei reunoille) leivinpaperin päälle. Peitä taikina ja laita se kylmään noin puoleks tunniks.
Sulata täytettä varten voi kattilan pohjalla. Lisää fariinisokeri ja kuumenna muutaman minuutin ajan. Lisää omppulohkot ja sokeri. Kuumenna ja lisää calvados, sitruunamehu ja mantelirouhe. Anna seoksen jäähtyä vähintään 10 minuuttia.
Sekoita pintaseosta varten jauhot, sokeri ja kaneli yhteen. Nypi joukkoon pehmeä voi.
Pistele pohjataikinaan reikiä. Esipaista taikinaa 175 asteessa noin 10 minuuttia. Levitä päälle omenatäyte ja pintamuruseos. Paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja pinta ruskistunut.