Aivan ihanaa keväistä herkkua! Vanilja, rahka ja raparperi ovat herkullinen yhdistelmä. Ihanan mehevä piirakka, josta saa leikattua kauniita leivospaloja.
Ohje Kodin Kuvalehden sivuilta.
RAIKKAAT RAPARPERILEIVOKSET
(n. 20 palaa)
Taikina:
175 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
1 keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 valkuainen
Raparperitäyte:
500 g raparperia
1 dl sokeria
½ dl vettä
1 rkl perunajauhoja (+ n. 1 dl kylmää vettä)
Rahkatäyte:
500 g rahkaa
1 prk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
1½ dl sokeria
¾ dl ohrakasta (tai perunajauhoja)
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muut aineet paitsi valkuainen. Sekoita murumaiseksi taikinaksi.
Ota reilu kolmannes taikinasta erilleen. Sekoita suurempaan taikinamäärään valkuainen.
Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan (noin 25x30 senttiä) pohjalle.
Paloittele raparperi. Keitä paloja sokerin ja veden kanssa 5–10 minuuttia. Sekoita perunajauhot noin desilitraan kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana raparperien sekaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on sakeaa. Jäähdytä hyvin.
Levitä raparperiseos vuokaan taikinapohjan päälle.
Sekoita rahkatäyteen aineet ja levitä se varovasti raparperin päälle. Murustele pinnalle loppu taikina.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa leivospaloiksi.