Tein koulutyötäni, aiheena speltti. Tarpeeksi aiheesta luettuani intouduin itsekkin kokeilemaan :D Sämpylöitä kun muutenkin olin vailla, niin niitäpä sitten tekaisin. Tästä sain samalla kuvia koulutyötäni varten.
Ei näitä nyt oikeastaan pelkästään speltti-sämpylöiksi voi sanoa, sillä käytin niin monia muitakin jauhoja. Mutta minulle niistä nyt tuli speltti-sämpylöitä silti ;D
Jos nyt pienen tietoiskun speltistä kertoisin (siitä nyt viimeisimmät tunnit luettuani), niin sehän on siis vehnän sukuun kuuluva viljalaji. Erilaisia spelttituotteita voi käyttää ruoanlaittoon monenmonella tavalla, esimerkiksi juuri sämpylöihin, puuroihin, täytekakkupohjiin ja muuhun leivontaan, jne. Se sopii hyvin esimerkiksi vatsaongelmista kärsiville, sekä diabeetikoille, sillä se imeytyy tasaisesti ja pitää verensokerinkin tasaisena. Sen ravintoarvo on myös tavallista vehnää parempi. Speltin hinta yleensä on normivehnäjauhoja korkeampi, mutta mielestäni se on hintansa arvoista. Itsekin juuri äskön maksoin 3 € suhteellisen pienestä pussista (800 g).
Kyllä kannatti kokeilla! Ei ole suotta spelttiä kehuttu kaikissa kirjoituksissa. Itse ainakin ihastuin ja tulen varmasti tekemään kaikenlaista kivaa speltistä myös jatkossa!
Käyttämäni jauhot olivat tämän näköisessä pussukassa:
En tehnyt näitä sen paremmin minkään ohjeen mukaan, tämä on tämmönen omasta päästä heitetty, mutta tässä nyt jotain sinneppäin. Ollenkaan en käyttänyt tavallisia vehnäjauhoja.
Löytyykö keltään muita hyviä spelttiohjeita, tai vaikka toisenlaisia ohjeita speltti-sämpylöihin?
SPELTTI-SÄMPYLÄT
½ l maitoa (tai vettä)
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
5 dl jauhoja (muita kuin speltti, esim. grahamjauhoja, ohrajauhoja, kauraleseitä, tai mitä nyt haluaakaan. Itselläni on aina viittä eri jauhoa)
6-8 dl spelttijauhoja
hieman vajaa 1 dl rypsiöljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään, lukuunottamatta spelttijauhoja.
Lämmitä neste hieman kädenlämpöä lämpimmämmäksi (kuivahiiva vaatii n. 42 astetta). Sekoita sitten kuivat aineet kulhossa lämpimän nesteen sekaan. Vaivaa spelttijauhot taikinaan käsin, ja alustuksen loppupuolella myös öljy. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä. Mitä pehmeämpi taikina, sen pehmeämmät sämpylät, vaikka pehmeä taikina onkin hieman hankalampaa sitten leipoa.
Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia. Leivo sämpylät ja anna kohota jälleen liinan alla vedottomassa paikassa, ehkä jotain vartin verran. Kun sormella painettu kuoppa palautuu heti, niin ovat yleensä tarpeeksi kohonneita. Paista keskitasolla 225 asteessa reilu 10 min, koosta riippuen jopa vartinkin. Ovat valmiita, kun väriä on pinnassa ja pohjassa, ja kun sämpylä kumisee pohjaan kopauttaessa.
Itse voitelen sämpylät uunista ottamisen jälkeen aina maidolla ja jäähdytän liinan alla.
* * * * *
Huom! Jostain luin, että spelttijauhojen kanssa leipoessa kannattaa ottaa huomioon, että jokainen jauhoerä on erilainen, eikä keittokirjojen ohjeita välttämättä kannata noudattaa ihan pilkulleen.
Löytyykö keltään muita hyviä spelttiohjeita, tai vaikka toisenlaisia ohjeita speltti-sämpylöihin?
SPELTTI-SÄMPYLÄT
½ l maitoa (tai vettä)
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
5 dl jauhoja (muita kuin speltti, esim. grahamjauhoja, ohrajauhoja, kauraleseitä, tai mitä nyt haluaakaan. Itselläni on aina viittä eri jauhoa)
6-8 dl spelttijauhoja
hieman vajaa 1 dl rypsiöljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään, lukuunottamatta spelttijauhoja.
Lämmitä neste hieman kädenlämpöä lämpimmämmäksi (kuivahiiva vaatii n. 42 astetta). Sekoita sitten kuivat aineet kulhossa lämpimän nesteen sekaan. Vaivaa spelttijauhot taikinaan käsin, ja alustuksen loppupuolella myös öljy. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä. Mitä pehmeämpi taikina, sen pehmeämmät sämpylät, vaikka pehmeä taikina onkin hieman hankalampaa sitten leipoa.
Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia. Leivo sämpylät ja anna kohota jälleen liinan alla vedottomassa paikassa, ehkä jotain vartin verran. Kun sormella painettu kuoppa palautuu heti, niin ovat yleensä tarpeeksi kohonneita. Paista keskitasolla 225 asteessa reilu 10 min, koosta riippuen jopa vartinkin. Ovat valmiita, kun väriä on pinnassa ja pohjassa, ja kun sämpylä kumisee pohjaan kopauttaessa.
Itse voitelen sämpylät uunista ottamisen jälkeen aina maidolla ja jäähdytän liinan alla.
* * * * *
Huom! Jostain luin, että spelttijauhojen kanssa leipoessa kannattaa ottaa huomioon, että jokainen jauhoerä on erilainen, eikä keittokirjojen ohjeita välttämättä kannata noudattaa ihan pilkulleen.